27 Ekim 2013 Pazar

Arka Cam Fitili


      Saab mühendisleri arka cam fitilini organik bir malzemeden üretmişler.
      Bu yüzden cam fitili doğaya karışıyor.:) Evet şakayı bir kenara bırakayım. Bu tabi bir tedarikçi kusuru. Pek çok SS Saab'da bu olumsuz durum mevcut. Benim de yaklaşık olarak iki buçuk, üç senedir arka cam fitili üzerindeki kauçuk çürümüş vaziyetteydi.

Çürüme.

      Bende kauçuğun tamamını metal aksam üzerinden ayırmıştım.Orijinal fitili getirtmiştim fakat taktırmak da bir türlü mümkün olmamıştı. İzin sebebiyle fırsatı yakaladım ve orijinal fitili taktırdım.

Orijinal fitil.

      Aslında orijinal fitil olmadan da fitil üreticilerinden uygun fitil bulmak mümkün. Hatta sadece fitil takmak ya da orijinali gibi metal-alüminyum destekli fitil bulmak ve uydurmak dahi mümkün.

      Göztepe'deki  Simglass'a götürdüm Aeroyu.

Simglass Göztepe.

      Önce eski fitili söktüler. Bunu yapmaları çok kolay oldu. Sadece metal aksamı çekerek fitil kalıntısını oradan çıkarmış oldular. Ben zaten ön hazırlık olarak olukları temizlemiştim.

Dekorlar sökülürken.

      Daha sonra arka camı sökebilmek için reziztans bağlantısını gizleyen dekor plastikleri söktüler. Ayrıca üçüncü stop lambasını da komple söktüler. Ardından da cam söküldü.

Camn sökülmüş hali.

      Yeni fitil cam üzerine yerleştirildi ve aktivatör sürüldükten sonra silikonlama gerçekleştirildi. Cam yerine yerleştirildikten sonra da cam bantı ile camın çukur,tümsek vb. yol şartlarından etkilenmemesi için sıkıca bantlandı. Dekorlar ve üçüncü stop tekrar yerine monte edildi.
Sika özel cam montaj silikonu.

Cam bandı.


      Toplam olarak 40 dakika sürdü bu işlem. Bu işlemle 2 saat içerisinde silikon tam ulaşması gereken sertliğe ulaşıyor. 24 saat süre ile de arka cama su değmemesi gerekiyor.

Öncesi ve sonrası.

      Şimdi ilk günkü gibi.

4 yorum:

  1. selam,
    saab 9-3 2006 vektor 1.9 TİD
    arka cam fitili sizin gibi doğaya karışmak üzere :)
    orjinal fitili nereden alabilirim, onu sizden öğrenmek istiyordum.
    iyi çalışmalar
    bülent

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bülent Bey.
      Ben parçayı yurt dışından eeuroparts'dan satın almıştım. 4-5 gün içerisinde elinizde olur. Ayrıca Polonya ya da Çek Cumhuriyeti'nde tanıdıklarınız varsa çok daha ucuza mal edebilirsiniz. İyi günler.

      Sil
  2. S.a Hocam 3 gün once benim vector de doğaya karıştı karışacak o sıra pas pas su alıyordu dedim belki filitrelerden geliyordur komple değiştirdim çok güzel oldu fakat şu su alma olayını çözemedim (büyük ihtimal su kanalları tıkanmış )
    Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Filtrelerden girmesi zor bir ihtimal, çünkü dış sarkıtları aslında dekor, iç kısımda camla birleşen kısmın altında da kalın bir silikon tabakası var. Sizin de yazdığınız gibi kanallarda bir sıkıntı olabilir. Çok hassas an ve an takip etmek lazım. Umarım çözersiniz.
      Görüşmek üzere.

      Sil