11 Mart 2012 Pazar

Yakıt Tüketimi ve Küçük Bir Onarım

     
      Ne zamandır en uzun yakıt menzilini ölçmek istiyordum. Kısmet bu güne imiş. 4.63 lira olan rekor benzin fiyatının da bunda etkisi büyük baştan itiraf edeyim.
     
      Aeronun benzin sarfiyatı kendi kitapçığında şehir içinde 14.8 lt., otoyolda 7.1 lt., karışık 10.0 lt. olarak verilmiş. Ben ortalama olarak şehir içinde 9-13 litre (hava sıcaklığına göre ve kullanım stiline göre değişen), şehir dışında 8-9 litre (yarı performanslı sürüşle ortalama hız 130-140 km/s iken) gibi rakamları görüyorum. Hoş SID de 16 lt. ortalamayı da gördüğüm oldu fakat bu sol şeride el koyduğumdaydı. :) Ben düşük tüketim rakamı olarak daha önce 7.7 litreyi görmüştüm kısa süreli olarak fakat uzun yolda acaba sonuç ne olacaktı. Kayseri'den İstanbul'a yaptığım seyahatte bunu denemiş oldum.
      İlk olarak aracımı her zaman olduğu gibi Opet istasyonuna götürerek önce lastik basınçlarını kontrol ettim. Daha sonra 97 oktan "Ultra Force 97" ile Aeronun deposunu tamamen doldurttum.
      Benzini her zaman Opet'ten alıyorum. Çünkü neredeyse tüm istasyonları yeni, tuvaletleri temiz, istasyonları sık denetliyor, toplumsal projelere destek oluyor, müşteri şikayetlerini çok sıkı olarak takip edip sizi bilgilendiriyor ve pek çok istasyonunda 97 oktan benzin bulunabiliyor. Ayrıca tamamen Türk sermayeli bir kuruluş. Renkleri mükemmel :) Ve çok özel olarak Türkiye'de  SAAB markası ile üstüne üstlük 9-3 Aero ile reklam filmi çeken ilk ve tek kuruluş. Eminim hepiniz hatırlarsınız. Tarkan'lı Opet reklamı desem heralde herkes anımsar. Hatırlayamayanlar için video burada: TIKLAYIN  Bence mükemmel bir reklam, Opet için de SAAB için de. Ayrıca reklamın SAAB'ı Türkiye'ye tanıtması da başka bir detay. Bununla ilgili röportaj için: TIKLAYIN

      Güzel günlerdi 98 oktan benzini çok rahat bulabiliyor hatta 100 oktan benzin satın alabiliyorduk. Böyle giderse yakında 10 numara yağa kadar yolumuz var :) Neyse lafı fazla dolandırdım.
      Benzini aldıktan sonra yola koyuldum. Hız sabitleyiciyi 110 km/s. e ayarladım. Şehir merkezlerinde normal, ışıklardan kalkışlarda ise 110 km.ye kadar olan hızlanma performanslı olacak şekilde İstanbul'a geldim. Otoyoldaki birkaç sürüş bilgisinden yoksun arkadaşa verdiğim küçük dersler de bu tüketim oranına dahil tabiki. :) Ayrıca klimanın sürekli açık, hava sıcaklığının da -3 ile 8 derece arasında olduğunu da belirteyim. Görünen rakam benim elde ettiğim en düşük değer.
Fabrika verilerine yakın.
      Seyahatim bittiğinde kilometre sayacı 737 km.deydi. SID de 100 km. yolum kaldığını sarı benzin uyarısını da yakarak bana söylüyordu. Bu da demek oluyor ki bu kullanım şartlarıyla Aeronun azami yakıt menzili 837 km. Bu performanstaki bir araç için gayet iyi. Hoş ben bu yolu 4,5 saatte 2 depo benzin ve 580 tl. trafik cezası ile de geldiğimi biliyorum ya neyse onu hiç karıştırmayayım :):):)

      Başlıkta bir de onarım dedim. Onarım dediğime bakmayın sadece beni rahatsız eden bir klips. Akü kapağının klips vidası. Ne zamandır kırıktı, onun yerine başka bir klips uydurmuştum fakat içim hiç rahat etmiyordu. Çünkü uyumsuz olmuştu.
İş görüyordu fakat uyumsuz :(

      İçimin rahat etmesi için Amerika'dan klips vidayı getirtmek zorunda kaldım.
Şimdi oldu !
 
      Sırada yazlık jantlara geçiş ve kaliperlere küçük bir uygulama projem var. Bakalım ne zaman fırsat olacak.

      Amann az kalsın unutuyordum uzun süredir içimde kalan ve hep yetkililerin yüzüne karşı söylemek istediğim bir şeyi -bir yetkiliye denk gelemediğimden ve Silivri'ye girmek istemediğimden- buradan size karşı söyleyeyim;

-4,5 liraya benzin mi olur LANNNN !!!!

      Görüşmek üzere :-)


5 yorum:

  1. Yazılarınızı hayranlıkla takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun Serkan Bey. Bende yeni haberleri ve gelişmeleri sizin sitenizden takip ediyorum. Görüşmek üzere..

      Sil
  2. Türkiye'de Saab seven, meraklı, kullanan, kullanmak isteyen herkesi www.saabtr.com da buluşmaya davet ediyoruz. Bize özel bir forum, sosyal ve teknik paylaşım sitesi yapabilirsek diye kurdum.

    Katkıları bekleriz !

    Bu arada ben de klasik 900 cabriolet'çiyim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forumunuz hayırlı olsun, forumda imzanıza baktım, araç sizinse güle güle kullanın. Mükemmel bir araca sahipsiniz. Bende SAAB merakını başlatan aracın ta kendisi 900 Cabriodur. Görüşmek üzere.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil